Wednesday 30 May 2012

Знаете ли, че


Аспержите


Аспержите са зеленчук, предпочитан както от чревоугодниците и истинските гастрономи, така и от пристрастените към диетичното и здравословно хранене хора. Ценителите наричат аспержите "благородникът сред зеленчуците", защото няма съмнение, че той е един от малкото зеленчуци, които се нуждаят от особени грижи и много внимание. От съществуващите над 3000 вида аспержи, на пазара се срещат само три: бели, зелени и виолетови. А всяко стръкче се бере ръчно с помощта на специален инструмент, подобен на длето, при това в ранната утрин.
Аспержата (Asparagus officinalis) е целогодишно растение, което спада към семейството на лилиецветните (едносемеделни растения, които имат луковица или подземна грудка, напр. лук, праз и чесън). Дължината им варира от 15 до 20 см, имат масивно стъбло, прилепнали къси листенца и заострен връх. Узрелите аспержи се разлистват, стъблото им става твърдо и зеленчукът става негоден за консумация.
Видове аспержи:
Бели аспержи - високо ценени в Германия и скандинавските страни. Отглеждат се на сянка, покрити с пръст, и се берат веднага след като връхчетата се покажат на повърхността.
Виолетови аспержи - събират се малко по-късно, за да могат да придобият лек цвят. Слънчевата светлина генерира производството на червено-виолетов пигмент в зеленчука.
Зелени аспержи - отглеждат се върху равни терени до достигане на дължина около 15 см. Особено предпочитани са във Франция и Италия. Обикновено са с тънки и дълги стъбла, с ясно изразен аромат и вкус.
Аспержите са древна култура, отглеждана преди повече от 2 000 год по земите на Средиземноморието. В Древен Египет благородният зеленчук често е бил изобразяван върху саркофазите на фараоните. Голяма част от римляните също са познавали лечебните свойства на растението, смятайки, че то действа добре на нервите и пази от уроки.
През 17 век аспержите попадат във френския двор, предизвиквайки истинска кулинарна революция. Със своя нетрадиционен вкус те успяват да впечатлят дори Краля Слънце. А Людовик XIV до такава степен обиква нежните пръчици, че заповядва на своите градинари да открият метод, по който да се отглеждат зеленчуците през цялата година. Така аспержите получават името "Кралски зеленчук" и до днес продължават да бъдат изпитание за сетивата на любителите на нетрадиционния вкус.
Хранителен състав на аспержите
Богати на растителни влакна и витамин С, аспержите са лек и здравословен зеленчук. Голямо количество витамин С в съчетание с витамин А, също в задоволителни дози, превръщат вкусните пръчици в особено подходящо средство за възстановяване на организма след зимния сезон.
Здравословни ползи
Аспержите са богати на калий, калций, натрий и желязо и са особено полезни за подобряване на бъбречната дейност. Имат силно изразено диуретично действие.
Оказват благотворно влияние върху функцията на черния дроб и белите дробове. Изследователи от Южна Корея са открили, че екстрактът от аспержи е ефективно средство както за облекчаване на махмурлука, така и за предпазване на черния дроб от разрушителното действие на токсините.
Малките пръчици са с изразени противогъбични и противовъзпалителни свойства.
Аспержите притежават и успокоителни, реминерализиращи и тонизиращи качества.
Малкото количество калории, съдържащи се в тези зеленчуци, ги прави подходящи при различни ограничителни режими на хранене.
Здравословни рискове
В аспержите се съдържа и веществото аспарагин, което е с подчертан кисел характер и дразни лигавицата на стомаха.
Как да изберем и съхраним аспержите?
Когато си купувате аспержи, винаги избирайте гладки и твъдри пръчици, с диаметър не по-малък от 12 мм и затворени главички. Свежите аспержи винаги са лъскави и сочни. Жълтеникавото оцветяване определено е признак за остарял зеленчук, който може да е влакнест. Много дългите аспержи също не са за предпочитане, защото дължината увеличава теглото, но не и порцията за консумиране. Идеалният вариант за зелените аспержи е зелената и бялата част да са еднакви.
Аспержите могат да се съхраняватдо три дни в хладилник, покрити с навлажнено парче плат, в отделението за зеленчуци. Но ако стоят прекалено дълго време там, стават твърди и влакнести. Успешно могат да бъдат подлагани на дълбоко замразяване във фризер, без да загубят вкусовите си и здравословни качества. Срокът за съхранение е не по-дълъг от 7-8 месеца.
Идеи за използване на аспержи
Най-големите почитатели на аспержи ги предпочитат сурови, потопени леко в сос винегрет, сметана или разтопено масло. Могат да бъдат съставна част на различни супи, да бъдат поднесени с гъши дроб или в агнешка яхния. Всъщност не е никак лесно да се отговори на въпроса кой е най-добрият начин за приготвяне на аспержите. Специалисти препоръчват три основни варианта: бланширани,приготвени на пара или задушени в масло или зехтин. Освен това, водата в която са варени, може да бъде използвана за приготвянето на супа, защото тя е изключително богата на витамини и минерали.
Аспержите могат да бъдат поднесени с холандски сос - най-известният подходящ класически сос с яйца и масло. Много добре се съчетават и аспержи със следните добавки: сос от синьо сирене и орехи, сос с къри, манго и каперси, както и сос с горчица и естрагон.

Други ползи на аспержите


Могат да извличат отровите от нашия организъм и да го пречистват.
Аспержите съдържат калий, фибри, не са толкова калорични, ето защо се препоръчва да се хапват по време на детоксикация. Те прочистват храносмилателната система, премахват подуването по време на предменструалния синдром. Сокът от аспержи е най-препоръчват от специалистите за пречистване в комбинация с този от целина и морков. Една чаша съдържа само 40 калории.
Могат да ни подмладят.
Калият, фолиевата киселина и Витамин А, съдържащи се в аспержите са най-доброто средство за борба с възрастта. Освен това този зеленчук е изключително богат на антиоксиданта глутатион, който унищожава свободните радикали, които са в основата на стареенето на кожата, косата и ноктите.
Смятат се за силен афродизиак.
Векове наред аспержите са се считали за афродизиак заради формата си. На френски думата “аспержи” е жаргон за мъжки полов орган.
Има доказателства, че намаляват риска от някои ракови заболявания.
Този зеленчук е богат на фолиева киселина, за която вече има доказателства, че предпазва от някои видове злокачествени заболявания. Учените все още търсят причината, поради която фолиевата киселина намалява риска от рак и възможно ли е тя да лекува тумори.
Намаляват болките и възпаленията.
Също фолиевата киселина е причина за премахването на болката и възпалението
Предпазват от остеопороза.
Аспержите са богати на витамин К, за който вече е доказано, че може да намали риска от появата на остеопороза. Този не така известен витамин е в основата на здравината на костите.
Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
Отново фолиевата киселина е причина симпатичният зеленчук да се счита за едно от най-добрите природни средства, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Има редица доказателства, че хората, които слагат на масата си повече аспержи по-рядко страдат от високо кръвно налягане, инфаркти и инсулти.
Смята се, че бременните жени, които ги приемат са предпазени от раждане на деца с вродени дефекти.
Не на последно място по важност е превенцията на вродените дефекти при децата. Бъдещите майки знаят, че преди бременността и през първите три месеца трябва да приемат фолиева киселина под формата на таблетки. Освен това те могат да хапват и аспержи. По този начин бременните предпазват бъдещото си дете от опасни вродени дефекти като спина бифида.

Източник:

http://www.bb-team.org
http://revita.bg


No comments:

Post a Comment